هفتمین دوره جام ملتها در حالی به روزهای پایانیاش نزدیک میشد که ایران به همراه کویت، کره شمالی و کره جنوبی تیمهای پرقدرت آن دوره بودند اما درست یک روز قبل از بازی نیمهنهایی بین ایران و کویت، خبر آغاز جنگ تحمیلی، روحیه ملیپوشان را در کویت به هم ریخت و نتیجهاش شکست برابر میزبان و ناکامی از راهیابی به فینال بود. کویت، کره جنوبی و ایران به ترتیب مقامهای اول تا سوم آن دوره را به دست آوردند.
تیم ملی ایران در آن سالها همچنان قدرتمندترین تیم آسیا محسوب میشد و توانست به المپیک ۱۹۸۰ مسکو و ۱۹۸۴ لسآنجلس صعود کند اما به خاطر تحریم این بازیها از سوی جمهوری اسلامی ایران به این دو المپیک نرفت.
هدایت تیم ملی ایران در جام ملتهای ۱۹۸۰ بر عهده حسن حبیبی بود که به دلیل شرایط ویژه ایران پس از انقلاب اسلامی و همچنین درگرفتن شعلههای جنگ تحمیلی کار سختی را در پیش داشت.
ترکیب ایران در آن رقابتها ناصر حجازی، کریم بوستانی، نصرالله عبداللهی، محمد پنجعلی، حبیب کبیری، مهدی دینورزاده، محمد حقیقیان، هدایت شعار غفاری، امیر مرزوقی، احمد سنجری، حمید درخشان، ایرج داناییفرد، غلامرضا نعلچگر، عبدالرضا برزگری، حمید علیدوستی، حسین فرکی، بهتاش فریبا، حسن روشن و غلامرضا فتحآبادی بود.
شروع متزلزل ایران در شروع جام ملتها
ایران جام ملتها را آن طور که همه انتظار داشتند خوب آغاز نکرد. قهرمان سه دوره گذشته این رقابتها در اولین دیدار مقابل سوریه به تساوی بدون گل و در دیدار دوم مقابل چین به تساوی دو بر دو رسید. البته شاگردان حبیبی مقابل چین با دو گل علیدوستی و فریبا از این تیم شرق آسیایی پیش افتادند اما در دقایق پایانی دو گل دریافت کردند تا بازی با تساوی به پایان برسد.
درست یک روز پس از بازی با چین، رژیم بعث عراق با جنگندههایش به ایران حمله کرد و جنگ ایران و عراق آغاز شد. راههای ارتباطی بازیکنان با خانوادههایشان قطع شد و اعضای تیم ملی از سرنوشت خانوادههایشان بیخبر بودند و به همین خاطر تمرکز بازیکنان و کادر فنی در کوران رقابتها از دست رفت.
صعود به نیمهنهایی
شاگردان حبیبی با وجود مشکلات روحی و روانی که درگیرش شده بودند، بنگلادش را با چهار گل بهتاش فریبا، دو گل برزگری و تک گل حسن روشن با نتیجه هفت بر صفر درهمکوبیدند. پس از این بازی هم ایران موفق شد با نتیجه سه بر دو کره شمالی را شکست دهد. در این دیدار حمید علیدوستی، زندهنام ایرج داناییفرد و بهتاش فریبا گلزنی کردند.
تیم ملی فوتبال ایران با دو برد و دو تساوی و در مجموع با شش امتیاز به عنوان صدرنشین به مرحله نیمهنهایی صعود کرد تا حریف کویت میزبان شود. یک روز قبل از بازی نیمهنهایی خبر شهادت حسین روشن، برادر حسن روشن، در جریان حمله رژیم بعث به ایران در اردوی تیم شنیده شد و همه اینها باعث شد تا تمرکز ملیپوشان قبل از بازی با کویت به هم بریزد.
شاگردان حبیبی نیمه نخست را با تساوی بدون گل به پایان رساندند اما دروازه ایران در دقایق ۶۳ و ۸۵ توسط یعقوب و فیصل الدخیل باز شد و حسین فرکی تنها یکی از گلها را پاسخ داد تا این دیدار با برتری دو بر یک کویت میزبان به پایان برسد.
در بازی دیگر نیمهنهایی، دو همسایه شبهجزیره کره یعنی کره شمالی و جنوبی به مصاف هم رفتند که کره جنوبی موفق شد با نتیجه دو بر یک کره شمالی را شکست دهد.
در دیدار ردهبندی، تیم ملی ایران موفق شد با نتیجه سه بر صفر کره شمالی را شکست دهد و به عنوان سومی برسد. در این دیدار حسین فرکی دو گل و بهتاش فریبا یک گل برای ایران به ثمر رساندند. در فینال این رقابتها هم کویت با نتیجه سه بر صفر کره جنوبی را شکست داد تا به عنوان قهرمانی این رقابتها برسد.
عنوان آقای گلی به فریبا رسید
بهتاش فریبا، مهاجم آماده آن روزهای فوتبال ایران، در جام ملتهای ۱۹۸۰ موفق شد با زدن هفت گل به عنوان آقای گلی برسد ولی در هر صورت پرونده این رقابتها در شرایطی بسته شد که شاید اگر شرایط روحی ملیپوشان مناسب بود و تمرکزشان قبل از بازی با کویت بر هم زده نمیشد ایران میتوانست عنوان قهرمانی را در این دوره نیز کسب کند.