تابناک نوشت: بررسی فساد گسترده در فوتبال که مربوط به امسال و سالهای اخیر بوده، تاکنون فقط درباره چند باشگاه لیگ برتری و افراد شاغل در فوتبال بررسی شده است. یا اینکه بررسیها هنوز به نتیجه نرسیده، که ارکان دیگری از اهالی فوتبال در هر جایگاه و مقامی و در هر مقطعی اگر سندی از فساد آنها وجود دارد، پاسخگوی مقام قضایی و افکار عمومی باشند.
در این میان بر اساس آنچه نصراله پژمانفر، رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی اعلام کرده بود، پروندهای که برای مهدی تاج و همراهانش در داخل و بیرون فدراسیون فوتبال در ارتباط با قرارداد مارک ویلموتس باز شده بود، به نتیجه نرسیده اما همچنان مفتوح است. حالا که عزمی وجود دارد تا فسادها با جزئیات بررسی شود، بد نیست این پرونده نیز با دقت بالاتری مورد بررسی قرار بگیرد تا اگر مفسدهای بوده تمامی عوامل این انحراف بزرگ نیز محاکمه شود. قراردادی که علاوه بر ضرر ۶ تا ۹ میلیون دلاری، ساختمان فدراسیون فوتبال و سه دانگ از ساختمان باشگاه پرسپولیس را با خود بلعید و پس از تمامی این اتفاقات مهدی تاج بار دیگر رئیس فدراسیون فوتبال شد.
آنهایی که در زمان فساد فوتبال مسئولیت داشتند/ تاج و همه مردان رئیس!
البته پرونده مارک ویلموتس و انحراف عجیب در قراردادش تنها موضوع رقم خورده در دوران نخست صدارت مهدی تاج نبود. اتفاقات اصلی شاید در زمان دیگری رخ داد که به دلیل دو قطبی بودن فضای فوتبال و رسانه، چندان به این موضوعات اهمیت داده نمیشد. دوران پر از ابهام کارلوس کیروش در تیم ملی که مسائل مختلفی از جمله برگزاری اردوها، بازیهای دوستانه، شائبه درباره شرطبندی روی برخی دیدارهای تیم ملی، دعوت پر ابهام از برخی بازیکنان و... وجود داشت و سکوت برخی رسانهها و حتی حمایت همه جانبه برنامه پر بیننده تلویزیونی و مجری مشهورش باعث میشد انحراف و فساد به قوت خود باقی بماند.
در زمان کارلوس کیروش اسنادی در رابطه با بازیهای دوستانه تیم ملی در رسانهها منتشر شد که صحت و سقم آن حتی از سوی فدراسیون فوتبال وقت به ریاست مهدی تاج، به تأیید رسید. با این حال سرمربی وقت تیم ملی که به گفته خودش برای برگزاری اردوها و بازیهای دوستانه تیم ملی یک شریک تجاری داشت و این دلال معروف در تمامی اردوها و بازیها در رختکن تیم ملی هم تردد میکرد، حاضر نشد پیشنهادهای خارج از کانال خودش را بررسی کند. در فقره برگزاری اردوهای تیم ملی و به ویژه کمپ تمرینی تیم ملی در جام جهانی روسیه هم اتفاقات پر ابهامی رخ داد، از جمله فاکتور ۲.۵ میلیون دلاری کمپ لوکوموتیو که رسانههای نزدیک به مهدی تاج از تعجب رئیس فدراسیون فوتبال نوشتند. با این حال برخی رسانههای جمعی و برنامه پر بیننده تلویزیونی اشارهای به این فسادها و انحرافهای جدی در تیم ملی نداشت.
پس از خروج کارلوس کیروش از ایران و پیش از اخراج این مربی از تیم ملی کلمبیا، اسنادی منتشر شد که در نوع خود جالب بود. جدای از خبر پرداخت پاداش ۲۰۰ هزار دلاری به این مربی پرتغالی بابت سومی در جام ملتهای آسیا ۲۰۱۹ امارات، در حالی که این مسابقات اصلاً دیدار ردهبندی نداشت، فدراسیون پیشکشیهای بیشتری هم به این مربی پرتغالی داده بود. در اسناد منتشر شده از سوی فیفا که خبرگزاری تسنیم سال ۹۸ از آن پرده برداشت، مشخص شد که پاداش کارلوس کیروش برای صعود به جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه بدون مصوبه هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال دو برابر شده است.
در صفحه نخست این سند که از سوی فیفا منتشر شد، در ردیف ۱۶ مشاهده میشود که مبلغ یک میلیون و ۶۱۷ هزار و ۲۵۲ دلار بابت پاداش صعود به جام جهانی به کارلوس کیروش پرداخت شده است. طبق قرارداد این مربی با فدراسیون فوتبال قرار بوده در صورت صعود ایران به جام جهانی ۱۰ درصد از پاداش تیم ملی که فیفا پرداخت میکند به سرمربی تیم ملی برسد. پاداشی که ۸ میلیون دلار بود و ۱۰ درصد آن باید ۸۰۰ هزار دلار میشد، اما فدراسیون تحت مدیریت مهدی تاج، میزان آن را بیش از دو برابر کرد.
علی کفاشیان که به عنوان رئیس فدراسیون فوتبال قرارداد کارلوس کیروش را امضا کرده بود و در زمان صعود به جام جهانی ۲۰۱۸ نیز در هیئت رئیسه عضویت داشت، در گفتوگویی اعلام کرد که دو برابر شدن پاداش کیروش برای صعود به جام جهانی مصوبه هیئت رئیسه را نداشته است. با این حال فدراسیون فوتبال و در رأس آن مهدی تاج هیچ پاسخ روشنی در این خصوص ندادند.
وقتی رکن قضایی فدراسیون فوتبال «فساد» را عادیسازی میکند/ «تاجگذاری فساد در فوتبال»
تنها واکنش فدراسیون فوتبال تحت مدیریت مهدی تاج به ابهامات در خصوص منابع مالی ایران در فیفا گفتوگوی علی سلیمانی، خزانهدار وقت فدراسیون فوتبال با سایت رسمی این فدراسیون به تاریخ ۲۷ مرداد ماه ۱۳۹۸ بود که اعلام کرد: «با توجه به اینکه محل هزینههای جام جهانی خود فیفا بوده و از حساب فدراسیون کسر شده است، بر همین اساس هزینههای پاداش جام جهانی کاملاً شفاف در حساب فیمابین فدراسیون فوتبال ایران و فیفا قابل رؤیت است که در نشست خبری که در روزهای آینده از طریق سایت رسمی فدراسیون فوتبال اطلاعرسانی خواهد شد، تمام جزئیات و مواردی که در صورت وجود ابهام باقی مانده باشد به آن خواهم پرداخت». هرچند این نشست خبری که خزانهدار مورد اعتماد تاج وعده داد در روزهای آینده برگزار شود، هیچگاه برگزار نشد تا با این سکوت ابهامات به قوت خود باقی بماند.
با این حال آنچه غیر قابل انکار بوده و هست، اسناد فیفاست. اسنادی که به وضوح نشان میدهد که یک فساد مالی بزرگ در فدراسیون فوتبال رخ داده و با توضیحات علی کفاشیان مبنی بر نداشتن مصوبه، هیچگاه مشخص نشد که چرا پاداش کیروش، دو برابر شد. هرچند همزمانی پرداخت این پول به کارلوس کیروش و نامه تهدید آمیزی که فیفا در حمایت از بازنشستههای فدراسیون فوتبال، از جمله مهدی تاج ارسال کرد، قابل تأمل است. اینکه شاید معاملهای پشت صحنه انجام شده بود تا سرمربی وقت تیم ملی مأموریتی را انجام دهد و در ازای آن پاداش بگیرد. شاید اگر تاج علاقهای به پاسخگویی در این زمینه داشت، میتوانست به این سؤال پاسخ دهد که این فرضیه و معامله پشت پرده با کیروش چقدر صحبت داشته است؟