قبل از آغاز رقابت های یورو ۲۰۲۴ یوفا به جهت کاستن تنش ها و حفظ تمرکز تیم داوری در زمین قانونی را وضع کرد که به احتمال زیاد، جنجال های کمتری در مستطیل سبز مشاهده خواهیم کرد.
در توضیح این قانون آمده است که هیچ یک از اعضای تیم به جز کاپیتان، حق صحبت با داور را ندارد و در غیر این صورت، داور می تواند اعتراضات سایر بازیکنان را به هر دلیلی برنتابد و با کارت زرد آنها را جریمه کند. با نگاهی اجمالی به این قانون جدید یوفا متوجه می شویم که تیم های داوری در نهادی مثل یوفا، بسیار قابل احترام و ارزش هستند و روز به روز در حال کمک و بهبودی به وضعیت جامعه داوری می باشند.
عوامل دیگری مانند VAR، تکنولوژی آفساید نیمه خودکار، تکنولوژی خط دروازه و سایر موارد در طی یک دهه اخیر کمک های فراوانی به داوران در سخت ترین شرایط بازی ها رسانده اند و جالب اینجاست که با وجود این همه پیشرفت در حیطه دانش داوری، داوران مجدداً مرتکب اشتباهاتی باورنکردنی و عجیب می شوند. اکنون با قانون جدید و البته کارآمد یوفا داوران به ویژه داور اصلی بازی بیشتر از پیش احساس امنیت و آسودگی در حرفه خود دارند. باید اذعان کرد که نیمی از اعتراضات بازیکنان در زمین، بیهوده و بی جهت است و فقط به تلف شدن وقت بازی و بر هم خوردن تمرکز چهار داور مسابقه یاری می رساند و روشی ناجوانمردانه است.
جامعه داوری در فوتبال ایران دهه هاست که از عدم وجود واژه ای به نام «حرفه ای بودن» رنج می برد. شرایط و امکانات برای داوران ایرانی به هیچ وجه ایده آل نیست و با یک حساب سرانگشتی هم می توان فهمید که علاوه بر تحمل فشار روانی بیش از حد از سوی تیم ها، مربیان و بازیکنان، صرفه اقتصادی و آورده مالی آنچنانی ندارد. آنها نه امنیت مالی دارند و نه امنیت جانی. بارها و بارها تماشا کرده ایم که در فوتبال پایه و رقابت های لیگ نوجوانان، جوانان و امید، داوران را به باد کتک گرفته و با انواع و اقسام سلاح های سرد و گرم، تهدید به مرگ شدهاند!
داوران ایرانی علاوه بر دست و پنجه نرم کردن با این مشکلات، از ابتدایی ترین وسایل ساده داوری محرومند. چندین سال است که فقط به شنیدن خبر آمدن VAR به فوتبال ایران، عادت کردهایم! این در حالی است که نسخه فیزیکی دستگاه VAR، در موارد استثنایی و بسیار خاص وارد کشور می شود. در واقع باید بگوییم که قانون جدید یوفا در ایران آرزوی دیرینه و شاید محالی محسوب شود. اینکه روزی این امر یا قانون در فوتبال ایران اجرایی شود و به وقوع بپیوندد، تصورش بسیار سخت و مشکل است. حفظ احترام و اخلاق در قبال تیم داوری از طرف بازیکنان و مربیان، به هر نحوی لازم است و بالاخره باید روزی به این بی اخلاقی ها، پرخاشگری ها و جنجال های تمام نشدنی - که اعصاب هر بیننده فوتبالی را بر هم می ریزد - پایان داد.
شاید یکی از راه های نجات دادن داوران از اعتراضات و شلوغی های کنار زمین، اعمال همین قانونی باشد که یوفا آن را به درست ترین شکل ممکن وضع کرده است. قانونی که می تواند پایانی بر تنش های ذهنی و روحی داوران باشد.
معین احمدوند| باشگاه خبرنگاران آزاد