باشگاه پرسپولیس در چند سال اخیر درگیر پروندههای بسیاری در فیفا بوده و همین موضوع باعث شده تا پنجره نقلوانتقالاتی این باشگاه در چند مقطع بسته شود. اتفاقی که روند سرخها را هم با مشکلات متعددی مواجه کرد و منابع مالی زیادی را هم از پرسپولیس گرفت.
نکته عجیب در تمام این پروندهها این است که ردپای محمدحسن انصاریفرد، مدیرعامل سابق پرسپولیس در آنها به چشم میخورد.
شهریور سال ۱۳۹۸ وقتی انصاریفرد رسماً مدیرعامل باشگاه پرسپولیس شد، هواداران این باشگاه هیچوقت تصور نمیکردند، مدیری قرار است روی صندلی مدیرعاملی این باشگاه بنشیند که با تصمیمات عجیبش پروندههای زیادی برای باشگاه به جا بگذارد و سرخها را برای ۲ سال دچار چالشهای عجیب کند.
پروندههایی چون شکایت کالدرون، اوساگونا، استوکس، رادوشویچ و باشگاه پدیده که مجموعاً حدود ۶۲ میلیارد بدهی برای پرسپولیس به بار آوردند و همگی میراث انصاریفرد بودند. نکته عجیب در خصوص او این است که پس از جدایی، هرگز حاضر نشده در مورد تصمیمات عجیب خود و ابهامات بیپایان دوران مدیریتش توضیحی بدهد.
یکی از مهمترین اشتباهات انصاریفرد در پرسپولیس مربوط به موضوع کالدرون است، زمانی که انصاریفرد به پرسپولیس آمد، قرارداد یکساله ۸۵۰ هزاردلاری کالدرون با پرسپولیس بسته شده بود، این مربی از قسط اول خود هم هیچ دریافتی نداشت. با این حال انصاریفرد ۱۷۵ هزار دلار از قسط اول ۳۰۰ هزاردلاری او را پرداخت اما عملاً تدبیری برای پرداخت ۱۲۵ هزار دلار باقیمانده نداشت. در شرایطی که در قرارداد مربی آرژانتینی پرسپولیس ذکر شده بود اگر وی تا پایان نیمفصل قسط ۳۰۰ هزاردلاری اول خود را دریافت نکند، پرسپولیس میتواند یکطرفه با او فسخ کند و باقیمانده قرارداد را ندهد و اگر اینچنین نشود باید کل مبلغ قرارداد پرداخت شود، انصاریفرد ۱۲۵ هزار دلار باقیمانده قسط اول را با تأخیر چندروزه پرداخت کرد که همین امر موجب شد کالدرون بتواند قراردادش را یکطرفه فسخ و با حکم فیفا ۵۸۰ هزار دلار دیگر از پرسپولیس بگیرد.
این فقط یکی از آوارهای مدیریتی انصاریفرد بر پیکر نیمهجان پرسپولیس بود، یکی دیگر از پروندههای دوران مدیریت او موضوع آنتونی استکوس بود، مهاجم ایرلندی که سرجمع ۶۳ دقیقه برای قرمزها بازی کرد و پرسپولیس باید ۸۶ هزار دلار به او پرداخت میکرد. استوکس در بدو ورود هم ۱۵۰ هزار دلار از پرسپولیس گرفته بود و پس از تنها ۲ بازی، دیگر به ایران برنگشت. زمانی که استوکس با پرسپولیس قرارداد بست همه از سوابق او در بیانضباطی باخبر بودند اما انصاریفرد با افتخار این خبر را در تلویزیون اعلام کرد و مدعی بود این بهترین خرید خارجی تاریخ پرسپولیس است!
قرارداد ۳ساله با رادوشویچ هم یکی دیگر از شاهکارهای مدیریتی انصاریفرد بود. در شرایطی که این دروازهبان کروات تا پایان لیگ نوزدهم با پرسپولیس قرارداد داشت، ناگهان در میانه فصل قرارداد ۳سالهای با او امضا شد که افزایش مبلغ چشمگیری هم داشت و حالا این قرارداد دامن پرسپولیس را گرفته است. رادو از پرسپولیس شکایت کرد و حکم ۸۶۶ هزار دلاری علیه ابن باشگاه گرفت و حالا یکی از دغدغههای رضا درویش در این روزها هم پرداخت بدهی این دروازهبان است.
یکی دیگر از شاهکارهای انصاریفرد در دوره مدیریتش، ایجاد تیم واترپلویی بود که جز بدهی برای پرسپولیس آورده دیگری نداشت. تیم واترپلو پرسپولیس در فصل ۱۳۹۸-۱۳۹۹ با در اختیار داشتن اکثر بازیکنان کلیدی از جمله میثم سالمی، امیرحسین اعرابی، حامد خانبانان، سهیل رستمیان، پیمان اسدی، مهدی یزدانخواه، امید آقایی، فربد صبوری، اشکان ایرانپور، یزدان احمدی، امیر رضایی، آیدین بیات و مهدی رزاقی با مربیگری علیرضا امیریان توانست عنوان قهرمانی لیگ برتر این رشته را از آن خود کند؛ این رشته ورزشی اما نه تبلیغات محیطی ای دارد که از آن کسب درآمد کرد و نه پاداشی به قهرمان لیگ تعلق میگرفت و برای باشگاهی که بدهیهای زیادی داشت، تشکیل چنین تیمی بدون معنا بود.
امروز هم باگذشت چهار سال از این اتفاق بازیکنان آن تیم موفق به دریافت مطالبات و تسویهحساب با این باشگاه نشدهاند. به همین دلیل هم تمام اعضای کادر فنی و بازیکنان این تیم تمام کارهای مربوط به شکایت از این باشگاه را انجام داده و قرار شده وکیل آنها برای مسدودی حساب باشگاه پرسپولیس اقدام کند.
دیگر شاهکار مدیرعامل پرسپولیسی تیم پرسپولیس نحوه قرارداد بستن با بازیکنی بود که میخواست با ماهی ۴۰۰۰ دلار کار کند اما انصاریفرد با او قرارداد ۱۳۰ هزاردلاری بست. کریستین اوساگونا تقریباً همزمان با استوکس به پرسپولیس آمد و بدون این که تأثیر چندانی در قهرمانی چهارم پرسپولیس در لیگ برتر داشته باشد، حکم ۹۶ هزاردلاری علیه پرسپولیس گرفته است. البته این بازیکن در زمان حضورش در پرسپولیس بخش زیادی از قرارداد ۲۵۰ هزاردلاری خود را دریافت کرده بود.
در کنار اینها انصاریفرد با شرکتی به نام آتیه دادهپرداز بهعنوان کارگزار قرارداد امضا کرد، قرارداد سهسالهای که بعد از امضا مشخص شد کف تعهدی برای کارگزار در قرارداد ذکر نشده و مبلغ ابتدایی پرداختی از سوی کارگزار ۱۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیونتومانی هم بهصورت قرض و در برابر چک ضمانت باشگاه داده شده است. بااینحال این قرارداد ۹ ماه بعد فسخ و بعد از اصلاح دوباره به اجرا درآمد اما نداشتن درآمد در ۹ ماه ابتدایی قرارداد آن هم در کوران مسابقات لیگ نوزدهم، بعدها مشکلات فراوانی را برای مدیران بعدی ایجاد کرد، بهطوریکه در دوره سمیعی، پرسپولیس برای تأمین هزینههای خود مجبور شد پول قرض کند.
به تمام این بدهیهای دلاری باید مبلغ رضایتنامه یحیی گل محمدی را هم اضافه کنید که تا مدت گریبانگیر پرسپولیس بود و در نهایت تیم شهر خودرو و امید وحدت فعلی منحل شد اما هنوز تکلیف مبلغ رضایت یحیی گل محمدی مشخص نشده است.
اگر بخواهید اتفاقات عجیب دوران مدیریت انصاریفرد را بررسی کنید به موارد ریز و درشتی بسیاری برخورد میکنید که تاکنون توضیحی درباره آنها داده نشده است. از ماجرای خرید کتوشلوار از حساب باشگاه گرفته تا متمم جنجالی بیرانوند و همین قراردادهای عجیب که دردسرهای زیادی برای مدیران بعدی ایجاد کرد. مدیری که منابع باشگاه را حیفومیل کرد و در آن مقطع بهخاطر اینکه پرسپولیس و استقلال خصوصی نبودند، خبری از حسین قربان زادهای نبود که این مدیران را مورد بازخواست قرار دهد و از آنها شکایت کند و تا امروز هیچکس از این مدیر ناموفق گزارشی بابت این حجم از بدهی ناخواسته است.
حالا باید پرسید یک نفر باید دیگر چهکار کند که مورد بازخواست قرار بگیرد؟ آیا دستگاههای نظارتی و امنیتی حواسشان هست در باشگاه پرسپولیس در دوران مدیرعاملی انصاریفرد چه اتفاقاتی رخداده؟
محمدرضا رحیمپور| باشگاه خبرنگاران آزاد