یک ماه هیجانانگیز سپری شد و جامجهانی ۲۰۲۲ قطر با همه حواشیاش به پایان رسید. آرژانتین و لیونل مسی به آرزوی دیرینهشان رسیدند و پس از تساوی ۳-۳ مقابل فرانسه جانسخت در ۱۲۰ دقیقه، در ضرباتپنالتی با نتیجه ۴-۲ پیروز شدند تا برای سومین مرتبه جام قهرمانی را بالای سر ببرند.
به بهانه پایان رقابتهای جامجهانی ۲۰۲۲ آماری که از این تورنمنت به جای مانده را مرور خواهیم کرد.
آقایگل
فینال جامجهانی علاوه بر رقابت آرژانتین و فرانسه، رقابت لیونل مسی و کیلیان امباپه برای آقایگل هم بود. ستاره جوان فرانسوی در این مسابقه هیجانانگیز رقیب باتجربهاش را شکست داد. هتتریکی که امباپه کرد باعث شد تا با ۸ گل آقایگل تورنمنت شود. او حالا شانس خوبی برای رسیدن به رکورد ۱۶ گل میروسلاو کلوزه در جامجهانی دارد. امباپه با گلهایش در قطر ۱۲ گله شد. لیونل مسی با ۷ گل در رده دوم برترین گلزنان تورنمنت قرار گرفت و با ۱۳ گل پروندهاش در تاریخ این رقابتها را بست. در جامجهانی ۲۰۲۲ خولیان آلوارس و اولیویه ژیرو هم هردو با ۴ گل در رده سوم برترین گلزنان قرار گرفتند. ۳ گلههای جام هم ریچارلیسون، انر والنسیا، مارکوس رشفورد، بوکایو ساکا، کودی خاکپو، گونسالو راموس و آلوارو موراتا بودند.
آقای پاسگل
چند بازیکن به طور مشترک بهترین گلسازان قطر ۲۰۲۲ بودند. لیونل مسی ۳ پاسگل ارسال کرد. در کنار او آنتوان گریزمن، هری کرین، ایوان پریشیچ و برونو فرناندش همگی ستارههای نامدار تورنمنت بودند که ۳ مرتبه همتیمیهایشان را صاحب گل کردند.
تا پیش از فینال فقط گونسالو راموس در دیدار پرتغال و سوئیس هتتریک کرده بود. اما بعد از جانشین کریستیانو رونالدو، بازیکنی که عاشق فوقستاره پرتغالی است هم هتتریک کرد. کیلیان امباپه موفق شد در فینال جامجهانی ۳ گل بزند تا بعد از پله و جف هرست سومین بازیکنی باشد که در این دیدار بزرگ هتتریک میکند. در مجموع ۱۸ بریس هم در جامجهانی ثبت شد که دوتای آنها متعلق به امباپه بود. خولیان آلوارس، جورجین دِآراسکائتا، برونو فرناندش، اولیویه ژیرو، کای هاورتس، چو گو سونگ، آندری کراماریچ، محمد قدوس، لیونل مسی، مارکوس رشفورد، ریچارلیسون، بوکایو ساکا، مهدی طارمی، فران تورس، انر والنسیا و ووت وخورست دیگر بازیکنانی بودند که در یک بازی ۲ گل زدند.
بیشترین تأثیرگذاری را کیلیان امباپه و لیونل مسی داشتهاند. امباپه ۸ گل زد و ۲ پاسگل داد. مسی هم ۷ گل زد و ۳ پاسگل داد. بیشترین ملیتشیت هم به نام یاسین بونو، امیلیانو مارتینس و جردن پیکفورد با ۳ کلینشیت به ثبت رسید. پیکفورد در ۳ بازی متوالی گل نخورد.
رکورد گل در جامجهانی
۶ گل در فینال جامجهانی باعث شد تا رکورد گل در یک دوره با ۱۷۲ گل شکسته شود. به طور میانگین در جامجهانی ۲۰۲۲ قطر ۲٫۶۹ گل به ازای هر بازی ثبت شد. ۲۳ ضربه پنالتی در این تورنمنت اعلام شد که ۱۷تای آنها به تور دروازهها نشست. سالم الدوسری، آندره آیو، آلفونسو دیویس، هری کین، روبرت لواندوفسکی و لیونل مسی ۶ ستارهای بودند که در میان ناباوری ضربات پنالتیشان را هدر دادند. در کل تورنمنت هم ۲ گلبهخودی ثبت شد؛ یکی نایف اکرد مدافع مراکش مقابل کانادا و دیگری انسو فرناندس هافبک آرژانتین مقابل استرالیا.
اولینها و آخرینها
اولین گل جامجهانی ۲۰۲۲ قطر را انر والنسیا ستاره اکوادور مقابل تیم میزبان در بازی افتتاحیه زد. اولین بریس را هم خود والنسیا در همان بازی انجام داد. اولین هتتریک را گونسالو راموس در دیدار پرتغال و سوئیس کرد. سریعترین گل جامجهانی ۲۰۲۲ به نام آلفونسو دیویس در دقیقه ۲ دیدار کانادا و کرواسی به ثبت رسید. سریعترین گل بهعنوان یک بازیکن تعویضی را مارکوس رشفورد در دیدار انگلیس مقابل ایران و رندال کولو موانی در یدار فرانسه مقابل مراکش زدند. دیرترین گل جامجهانی را مهدی طارمی مهاجم ایران در دیدار مقابل انگلیس از روی نقطهپنالتی به ثمر رساند. دیرترین گل در ۱۲۰ دقیقه هم توسط کیلیان امباپه در دیدار فینال ثبت شد که در دقیقه ۱۱۸ بود. ۹۴ ثانیه هم بین گلهای اول و دوم فرانسه مقابل آرژانتین در فینال تماشایی جامجهانی فاصله بود.
رکوردهای تیمی
بیشترین گل در جامجهانی ۲۰۲۲ را فرانسه زد. خروسها ۱۶ مرتبه در این تورنمنت دروازه رقبا را باز کردند. کمترین گل را هم تیمهای ملی بلژیک، دانمارک، قطر، تونس و ولز زدند. این تیمها فقط یک مرتبه موفق به گلزنی شدند. کاستاریکا که ۷ گل در دیدار اولش مقابل اسپانیا خورد، در مجموع با ۱۱ گل خورده بدترین خط دفاعی را داشت. تونس با تنها یک گل خورده بهترین خط دفاعی را به خودش اختصاص داد. در کل بازیهای این تیم ۲ گل دیدیم! بهترین تفاضل گل متعلق به انگلیس با تفاضل مثبت ۹ بود. بدترین تفاضل را هم کاستاریکا با منفی ۸ داشت. بیشترین گل هم در دیدار انگلیس مقابل ایران که ۶-۲ شد به ثبت رسید. در این دیدار شاهد ردوبدل شدن ۸ گل بودیم. بهترین برد را هم اسپانیا مقابل کاستاریکا با نتیجه ۷-۰ بهدست آورد. مراکش شگفتیساز این دوره با اتکا به قدرت دفاعی تا نیمهنهایی بالا آمد. شیرهای اطلس ۴ کلینشیت داشتند. تیمهای ملی کانادا، آلمان، غنا، ژاپن، قطر، عربستانسعودی، سنگال، صربستان و ولز هم نتوانستند کلینشیت کنند.
بیشترین برد را فرانسه کسب کرد که ۵ پیروزی بود. تیمهای ملی کانادا، دانمارک، قطر، صربستان و ولز هیچ بردی نداشتند. کانادا و قطر هم هر ۳ بازیشان را باختند. کرواسی با ۴ تساوی در این زمینه رکورددار شد. استرالیا، کانادا، کاستاریکا، غنا، ایران، پرتغال، قطر، عربستانسعودی، سنگال و سوئیس هم در دیدارهایشان به تساوی نرسیدند. در مرحله گروهی هم انگلیس، هلند و مراکش با ۷ امتیاز بیشترین امتیاز را کسب کردند. قطر و کانادا هم بدون امتیاز کارشان در جامجهانی را به پایان رساندند.
مرد میدان
لیونل مسی در ۵ دیدار (مقابل مکزیک، استرالیا، هلند، کرواسی و فرانسه) از ۷ دیدار آرژانتین در جامجهانی موفق شد جایزه بهترین بازیکن میدان را کسب کند. او بهترین بازیکن فینال هم شد. کیلیان امباپه در ۳ دیدار (مقابل استرالیا، دانمارک و لهستان) بهترین بازیکن میدان شد. یاسین بونو از مراکش، دومینیک لیواکوویچ و لوکا مودریچ از کرواسی و کریستین پولیشیچ از آمریکا هم هرکدام ۲ مرتبه بهترین بازیکن میدان شدند.
پیرترین و جوانترینها
مسنترین گلزن جامجهانی هم پپه مدافع پرتغال بود که مقابل سوئیس با ۳۹ سال و ۲۸۳ روز سن گلزنی کرد. گاوی ستاره جوان اسپانیا هم مقابل کاستاریکا با ۱۸ سال و ۱۰۹ روز سن گل زد تا جوانترین گلزن تورنمنت نام بگیرد.
لوئی فانخال با ۷۱ سال و ۱۲۳ روز سن در آخرین بازی هلند مقابل آرژانتین مسنترین سرمربی جام بود. او سومین سرمربی پیر تاریخ جامجهانی بعد از اوتو ریهاگل و اسکار تابارس نام گرفت. لیونل اسکالونی هم با ۴۴ سال و ۱۹۰ روز سن در دیدار نخست آرژانتین مقابل عربستان جوانترین سرمربی تورنمنت بود که قهرمان هم شد.
پرتماشاگرترینها
سه دیدار آرژانتین که در ورزشگاه لوسیل برگزار شد تا ۸۸۹۶۶ تماشاگر پرتماشاگرترین بازیهای جامجهانی بودند. این سه دیدار مقابل مکزیک، کرواسی و فرانسه بودند. در کل هر ۱۰ دیدار پرتماشاگر تورنمنت در ورزشگاه لوسیل برگزار شدند. چهارم دیدار پرتغال – اروگوئه با ۸۸۶۶۸ تماشاگر، پنجم دیدار آرژانتین – هلند با ۸۸۲۳۵ تماشاگر، ششم دیدار برزیل – صربستان با ۸۸۱۰۳ تماشاگر، هفتم دیدار آرژانتین – عربستان با ۸۸۱۰۲ تماشاگر، هشتم دیدار برزیل – کامرون با ۸۵۹۸۶ تماشاگر، نهم دیدار مکزیک – عربستان با ۸۴۹۸۵ تماشاگر و دهم دیدار پرتغال – سوئیس با ۸۳۷۲۰ تماشاگر بودند.