خبرورزشی - شش تیم بزرگ فوتبال انگلیس ملقب به «بیگ سیکس»، سه تیم بزرگ ایتالیا و سه تیم بزرگ اسپانیا در حرکتی کودتا مانند تصمیم به تشکیل سوپرلیگ اروپا گرفتهاند تا لیگ جدیدی را که درآمدسرشاری را نصیب این تیمها میکند تشکیل دهند.
این تصمیم بدون مجوز گرفتن از فیفا، یوفا و لیگهای این سه کشور انجام شده و جنجال بزرگی را به راه انداخته است. اتحادیه لیگ برتر انگلیس با انتشار بیانیهای اعلام کرد به هیچ وجه با برگزاری چنین لیگی موافقت نمیکند و به این ترتیب باشگاههای لیورپول منچستریونایتد، منچسترسیتی، آرسنال، چلسی و تاتنهام چارهای ندارند جز اینکه از حضور در سوپرلیگ اروپا انصراف دهند و طبق قوانین جاری در مسابقات اروپایی شرکت کنند.
این شش تیم توافق کردهاند که در کنار تیمهای بارسلونا، رئالمادرید و اتلتیکومادرید از اسپانیا و میلان، اینتر و یوونتوس از ایتالیا یک لیگ انحصاری را تشکیل دهند و در اروپا بازی کنند. گفته میشود باشگاههای بایرنمونیخ و پاریسنژرمن با طرح اولیه این لیگ مخالفت کردهاند هرچند که گفته میشود سه تیم دیگر قرار است به این لیگ اضافه شوند که در این بین نام بایرن، لایپزیش و پورتو و در روایتی دیگر بایرن، دورتموند و پاریسنژرمن بیش از دیگران به چشم میخورد. طرح اصلی این است که ۱۵ تیم به طور ثابت در این لیگ حضور داشته باشند و ۵ تیم از طریق رقابتهای انتخابی به آن راه یابند.
اما انتشار این خبر، مخالفتها و واکنشهای تندی را در فوتبال جهان در پی داشت. از هواداران و کارشناسان گرفته تا سیاستمداران و فدراسیونهای فوتبال و چهرههای سرشناس سابق و فعلی فوتبال در این مورد مواضع تندی گرفتهاند و چنین طرحی را به شدت محکوم کردهاند.
ایده اولیه این طرح توسط فلورنتینو پرس رئیس باشگاه رئال مادرید مطرح شده بود. بیانیهای که این سوپرلیگ یکشنبه شب منتشر کرد حالت رسمی به آن بخشید، در این بیانیه اعضای مدیریتی این لیگ نیز معرفی شدند که مطابق انتظار در راس آنها فلورنتینو پرس به عنوان رئیس معرفی شد.
درآمد نجومی
سازماندهندگان این لیگ جنجالی مدعی هستند که این تورنمنت درآمد نجومی بالغ بر ۳ میلیارد پوند را در هر فصل خواهد داشت که این رقم بین ۱۵ باشگاه اصلی تقسیم میشود. مبلغ پرداختی به هر باشگاه از ۸۹ میلیون پوند تا ۳۱۰ میلیون پوند خواهد بود که در بیانیه سوپرلیگ از آن به عنوان هزینه زیرساختها یاد شده که برای هزینه شدن در زمینه ورزشگاهها، زمینهای تمرینی و جبران خسارت ناشی از شیوع ویروس کرونا به کار میآید.
لیگ قهرمانان
شاید بزرگترین ضربه را در این زمینه لیگ قهرمانان اروپا بخورد. به همین دلیل است که یوفا سرسختانه مخالف برگزاری آن است و میخواهد آن را در نطفه خفه کند. اگر قرار باشد ۱۵ تا ۲۰ باشگاه بزرگ اروپایی در سوپرلیگ شرکت کنند،لیگ قهرمانان اروپا دچار افت فاحش از نظر تبلیغاتی خواهد شد و این یعنی نابودی اقتصادی فوتبال اروپا، در مورد لیگ اروپا هم که تا چه حد بیارزش خواهد شد، نیازی به توضیح بیشتر نیست.
جایگیری در تقویم سالیانه
این هنوز یک سؤال بزرگ است، اینکه چگونه قرار است این مسابقات وارد تقویم فشرده فوتبالی شود. قرار است هرکدام از تیمهای حاضر در سوپرلیگ اروپا دستکم ۳۴ تا ۳۸ بازی انجام دهند. با توجه به اینکه اکثر لیگهای معتبر اروپایی ۲۰ تیمی هستند (به جز آلمان) هر کدام از تیمها ۳۸ بازی نیز در لیگ خود باید انجام دهند. شاید چنین طرحی منجر به از بین رفتن جامهایی مثل جام اتحادیه انگلیس شود.
فرمت برگزاری
قرار است تیمهای حاضر در سوپرلیگ اروپا به صورت رفت و برگشت در روزهای وسط هفته با یکدیگر بازی کنند و در نهایت چهار تیم برتر از هر گروه (اگر رقابتها به صورت گروهی باشد) در مرحله پلیآف رودرروی یکدیگر قرار بگیرند. برنامه تیمهای حاضر در سوپرلیگ این است که در رقابتهای داخلی نیز مثل قبل حضور داشته باشند، البته فعلاً برنامه این است و شاید در آینده تغییراتی در آن به وجود بیاید. ۲۰ باشگاه قرار است در دو گروه ۱۰ تیمی قرار بگیرند و هر کدام ۱۸ بازی در دور گروهی انجام دهند. از هر گروه سه تیم مستقیم به مرحله حذفی صعود میکند و تیمهای چهارم و پنجم هر گروه نیز در پلی آف شرکت میکنند تا دو جای خالی مرحله حذفی را با هشت تیم پر کنند. سپس بازیهای به صورت رفت و برگشت در مرحله حذفی انجام میشود تا فینال که تک بازی در ورزشگاه بیطرف خواهد بود.
زمان شروع
رقابتها طبق برنامه ریزی قرار است از ابتدای فصل ۲۳-۲۰۲۲ برگزار شود. اگر قرار به برگزاری این سوپرلیگ باشد عملاً جایی برای رقابتهای دیگر باقی نخواهد ماند مگر اینکه بازیها خیلی زود شروع شود و خیلی دیر تمام شود.
واکنشها
فدراسیون فوتبال انگلیس، سازمان لیگ انگلیس، فدراسیون فوتبال اسپانیا، لالیگا، فدراسیون فوتبال ایتالیا و سازمان لیگ سریآ همگی بیانیهای مشترکی در محکوم کردن این طرح منتشر کردند. سپس نوبت یوفا و فیفا بود که چنین طرحی را رد کنند و اعلام کنند که برای قوانین آن ارزشی قائل نیستند. اگر لیگهای داخلی کشورها مجوز حضور به تیمهای شرکت کننده در سوپر لیگ را ندهند به این معنی است که این تیمها باید از لیگهای داخلی خود اخراج شوند. ضمن اینکه فیفا و یوفا تهدید کردهاند که بازیکنانی که در این سوپرلیگ شرکت کنند نیز حق شرکت در رقابتهای ملی را نخواهند داشت. خود یوفا مدتهاست به دنبال آن است که مدل جدیدی از رقابتهای لیگ قهرمانان اروپا را ارائه کند که در آن درآمدزایی باشگاهها افزایش یابد. انتظار می رود این طرح تا چند ماه آینده اعلام شود و از فصل ۲۵-۲۰۲۴ نیز به اجرا درآید.
خجالتآور
نخست وزیر انگلیس، بوریس جانسون و رئیس جمهوری فرانسه مکرون جزو اولین سیاستمداران بزرگی بودند که مخالفت خود را با این طرح اعلام کردند و آن را ضربه ای بزرگ به ورزش دانستند. حالا ستارههای سابق باشگاههای بزرگ نیز هوادار تیمهای خود نیستند. گری نویل سرسختانه تیمهای امضا کننده این طرح از جمله منچستریونایتد تیم سابق خود را سرزنش کرد و اقدام آنان را خجالتآور و ضربه به فوتبال نامید و گفت همه این تیها باید محروم شوند، از لیگ کنار گذاشته شوند، با جریمههای سنگین مالی مواجه شوند و بازیکنان آنها نیز محروم شوند، هر تیمی از جمله منچستریونایتد.
واکنش فرگوسن
الکس فرگوسن سرمربی سابق منچستریونایتد نیز معتقد است این اقدام یعنی زیرپا گذاشتن ۷۰ سال فوتبال باشگاهی در اروپا: «اورتون ۵۰۰ میلیون پوند خرج ساخت ورزشگاه جدید خود کرد به این امید که بتواند روزی در لیگ قهرمانان اروپا بازی و قدرتنمایی کند. همه هواداران فوتبال دنیا، فوتبال را همینطور که هست دوست دارند. خود من زمانی که در منچستریونایتد بودم به فینالهای زیادی از لیگ قهرمانان رسیدم که خاصترین و جذابترین شبهای فوتبالی را تشکیل میدادند.»
رئیس بزرگ
فلورنتینو پرس، رئیس همیشگی رئالمادرید و حالا رئیس و طراح پروژه جنجالی، خیانتکارانه و زلزلهگونه سوپرلیگ اروپایی بدون توجه به همه انتقادها نظر خود را با اعتماد به نفس بالا اینطور بیان کرد: «ما به فوتبال در همه سطوح کمک خواهیم کرد و آن را به جایگاه درست خود در جهان خواهیم رساند. فوتبال تنها ورزش جهان است که بیش از ۴ میلیارد هوادار دارد و مسئولیت ما به عنوان باشگاههای بزرگ این است که به میل و خواسته هواداران فوتبال عمل کنیم و احترام بگذاریم.»
چاقو از پشت
طرح سوپر لیگ اروپا، چاقویی است که تیمهای بزرگ اروپایی به کمر یوفا، فیفا و لیگهای باشگاهی خود زدند. آنها از طریق همین سازمانها به درآمدهای نجومی رسیدند و تبدیل به بزرگترین باشگاههای جهان شدند اما گویا این ثروت و درآمد نیز برای آنها کافی نبود و تصمیم گرفتند یک جنگ بزرگ را در فوتبال رقم بزنند و همه چیز را به نام خود ثبت کنند. فوتبال حتی اگر چنین طرحی با شکست مواجه شود هم دیگر شبیه سابق نخواهد بود، چرا که حالا بوی توطئه و پول در آن بیش از هر چیز به مشام میرسد.