متریکس پلتفرم یکپارچه اتریبوشن و مارکتینگ اتومیشن بر بستر وب و موبایل است که هر سال گزارشی از دادههای کاربران اپلیکیشن ایرانی ارائه میکند؛
لازم به ذکر است که منظور از نصبهای غیرارگانیک نصبی است که از طریق تبلیغات به دست آمده، و نصب ارگانیک نصبی است که کاربر به صورت خودش و بدون کلیک روی هیچ تبلیغی اپلیکیشن را نصب کرده است.
نصب ارگانیک و غیر ارگانیک اپهای بازی
اپلیکیشنهای دستهی «کودکانه» نسبت به سایر دستهبندیهای مربوط به بازیها، بیشترین میزان نصب غیرارگانیک را در سال ۱۴۰۲ داشتهاند؛ همانطور که در نمودار مشخص است بیش از ۸۳ درصد از کل نصبهای اپهای کودکانه از راه تبلیغات ایجاد شده است. لازم به ذکر است که این مورد در سال ۱۴۰۱ هم تکرار شده بود و بیشترین میزان نصب غیرارگانیک در بازیها مربوط به دستهی «کودکانه» بوده است!
اما در کل، اکثر اپهای بازی نصبهایشان را به صورت ارگانیک به دست میآورند و نیازی به تبلیغات ندارند!
نصب ارگانیک و غیر ارگانیک اپهای برنامه
در دستهی برنامهها برخلاف دستهی بازیها، تقریبا همهی اپها مقداری از نصبهایشان را از طریق تبلیغات به دست آوردهاند و تنها دستههایی که کل نصبهایشان ارگانیک بوده دستههای «دارو و درمان»، «نقشه»، «مراجع»، «بهرهوری» و «عکاسی» هستند.
بیشترین نصب غیرارگانیک ایجاد شده هم مربوط به دستهی «مالی» بوده که نزدیک به ۲۷ درصد از نصبهایش را از طریق تبلیغات به دست آورده است.
اپهای حوزهی «تفننی»، محبوبترین اپهای بازی بین کاربران بودهاند!
اگر کل نصبهای ایجاد شده برای همهی اپهای بازی را ۱۰۰% درنظر بگیریم، بیش از ۹۰ درصد از کل نصبها در ۵ دستهی زیر ایجاد شده است:
- تفننی (۴۶.۴%)
- استراتژی (۱۶.۸%)
- کلمات (۱۲.۹%)
- رانندگی (۱۲.۱%)
- شبیهسازی (۵.۴%)
اپهای کسبوکار، ۲۲% کل نصبهای برنامه را از آن خود کردند!
همچنین اگر کل نصبهای مربوط به اپهای برنامه را نیز ۱۰۰% درنظر بگیریم، نزدیک به نیمی از نصبها فقط در سه دسته اپهای زیر ایجاد شده است:
- کسبوکار (۲۱.۸%)
- مالی (۱۴.۵%)
- ابزار (۱۲.۸%)
«تعامل غیر عادی کاربر با اپلیکیشن»؛ علت ایجاد شدن ۶۳% نصبهای تقلبی
۳ نوع تقلب شناسایی شده در سال ۱۴۰۲، تعامل غیرعادی کاربر با اپلیکیشن (Too Many Engagement) ، تزریق کلیک (Click injection) و تقلب از نوع توزیع نامتعارف (Distribution outlier) بوده است؛ ۶۳ درصد از کل تقلب رخ داده شده در بازیها و برنامهها مربوط به تعامل غیرعادی کاربر با اپلیکیشن بوده است!
تقلب از نوع «تعامل غیر عادی» زمانی اتفاق میافتد که در گزارشهای اپلیکیشن، منابع تبلیغاتی مختلف یک کلیک یکسان را چندین بار پیش از یک نصب ارسال کنند.
وضعیت نسخه سیستم عامل گوشیهای اندرویدی در سال ۱۴۰۲
آنطور که آمارهای متریکس نشان میدهد، در سال ۱۴۰۲، ۲۵ درصد کاربران گوشیهای اندرویدی، نسخه اندروید گوشی خود را به ۱۳ ارتقا دادهاند؛ اما نکته جالب اینجاست که همچنان استفاده از نسخه ۱۱ بیشتر از ۱۲ است و چیزی حدود ۲۳ درصد گوشیهای اندرویدی، روی نسخه ۱۱ هستند!
استفاده از اپهای برنامه در حالت آفلاین کم است.
دادههای متریکس از کاربران اپلیکیشنهای ایرانی نشان میدهد که کاربران اپهای برنامه خیلی کم به صورت آفلاین با این اپها کار میکنند (تنها ۴.۵%)! اما استفادهی آفلاین از اپها در دستهی بازیها رواج بیشتری دارد و کاربران اگر از اینترنت هم استفاده کنند ترجیحشان وایفای است تا دیتای موبایل!
تغییرات محصولی متریکس
در سال گذشته متریکس لوگوی خود را آپدیت کرد و از هویت بصری جدید خود رونمایی کرد، علاوه بر این، متریکس اعلام کرد که UI UX پنل را نیز بهروز ررسانی کرده، مدیر محصول متریکس علت این تغییرات را ارائه یک پنل یکپارچه اتریبیوشن و مارکتینگ اتومیشن بیان کرد تا مشتریان بتوانند تنها در یک پنل هم کاربرانشان را رصد کنند و هم بتوانند با آنها تعاملی شخصی سازی شده ایجاد کنند.
از جمله قابلیتهای جدیدی که در محصول مارکتینگ اتویشن متریکس ایجاد شده را در زیر آوردهایم:
دستهبندی کردن مشتریان به صورت لایو (live segmentation)
ساخت سفر مشتری (جرنی)
اجرای کمپین از نوع تریگر و ریکرینگ trigger & recurring))
امکان تعامل با مشتریان از طریق کانالهای وبپوش، اپپوش، پیامهای درون برنامهای (سایت و اپلیکیشن)؛ علاوهبر اس ام اس و ایمیل
سخن پایانی
از جمله دیگر عناوینی که در گزارش سال ۱۴۰۲ متریکس بررسی شده را در زیر آوردهایم:
- نرخ تبدیل کلیک به نصب
- میزان تعامل کاربران با اپلیکیشنهای مختلف
- نرخ تقلب در برنامهها و بازیها
- تعداد کاربران فعال روزانهی اپها
- توزیع جغرافیایی کاربران اپلیکیشنهای مختلف
برای مطالعه گزارش کامل سال ۱۴۰۲ متریکس میتوانید به صفحهی «بینش» متریکس مراجعه کنید یا بلاگ متریکس را بخوانید.