دیدار تیمهای استقلال و سپاهان در شرایطی با اختلاف اندک یک گل به پایان رسید که پس از پایان این مسابقه جواد نکونام نسبت به مشکلات داوری به شدت معترض بود. سرمربی استقلالیها با اشاره به اشتباهات داوری در دو بازی گذشته این تیم به موضوع اشتباه داور مسابقه در اعلام ضربه پنالتی برای استقلال، اشاره مستقیم کرد.
جواد نکونام در بخشی از صحبتهایش با اشاره به نظر کارشناسان و پرداختن به سابقه بزرگ فوتبالی خودش در عرصه ملی و باشگاهی گفت نظر هیچ کسی را قبول ندارد چون خودش در این عرصه در بالاترین سطح فوتبال بازی کرده است. اما تعجب او از نبودن امکانات لازم برای بررسی اشتباهات داوری بود.
همهجای ایران دوربین داریم اما VAR تحریم است!
نگاهی به اطراف و مشاهدات روزانه درمورد دوربینهای راهنمایی و رانندگی یا امنیتی، به وضوح نشان میدهد که برای همه چهارراهها، معابر یکطرفه و دوطرفه، اتوبانها، نقاط کور جادههای کشور و به طور کلی اماکن عمومی حتی داخل استادیومها، فرودگاهها، ترمینالها و دیگر مراکز اینچنینی انواع و اقسام دوربینهای مداربسته برای کنترل اوضاع و احوال کیفیت مطلوب زندگی مردم به کشورمان وارد میشود.
با یک حساب سرانگشتی در ارتباط با تعداد تقاطعها، اتوبانها، فرودگاهها، ایستگاههای مترو، ترمینالها، سالنهای ورزشی یا استادیومها و دیگر مراکزی که بهویژه طی سالهای اخیر مجهز به دوربینهای مداربسته شدهاند، این پرسش را پیش روی چشم اهالی فوتبال قرار میدهد که اگر در این سالها (از ۲۰۱۷ که پیش از جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه برای نخستین بار از سیستم VAR استفاده شد) موضوع تحریم بودن و نیامدن دوربینهای مربوط به کنترل داوری فوتبال عنوان میشد، پس چطور این همه دوربین که شاید تعداد آنها بیش از صدها هزار عدد در سطح مملکت باشد وارد کشورمان میشود اما موضوع تحریم تنها شامل حال VAR شده است؟ آن هم دوربینهایی که طبق پروتکلها و کنوانسیونهای بینالمللی با توجه به اینکه تنها مربوط به برگزاری مسابقات ورزشی از جمله فوتبال است نباید منعی برای انتقالشان به ایران وجود داشته باشد.
نمیتوان پول VAR را با «روبل» و «یوآن» پرداخت؟
اگر بحث انتقال پول خرید این دوربینها مطرح است آیا نمیتوان از طریق این همه کشور دوست و برادر در آسیا یا حتی قارههای آفریقا، آمریکای جنوبی و... دوربین خرید و سپس پول آن را در قالب آنچه مسئولان کشور میدانند با ارزهای دیگر خارجی مانند روبل، یوآن، درهم، ریال، بولیوار، دینار و غیره پرداخت کرد؟ ولی همچنان مسئولان فدراسیون فوتبال اصرار دارند بگویند به دلیل تحریمها قادر به آوردن دوربین VAR نیستند.
والیبال چطور تحریم را دور زد؟ تاج هم یاد بگیرد!
نگاهی به مسابقات والیبال و برگزاری این رشته در کشورمان ثابت میکند سالها پیش، پس از اینکه فدراسیون بینالمللی والیبال کشورهای عضو را وادار کرد تا از سیستم «ویدیو چک» (VARوالیبال) برای تعیین دقیق محل فرودآمدن توپ و یا برخورد دست بازیکنان به تور استفاده کنند چطور مدیران وقت فدراسیون والیبال بلافاصله اقدام به این کار کردند! کاش لااقل در این سالها مهدی تاج و دیگر رؤسای وقت در اینباره از والیبالیها کمک میگرفتند!
این همه دوربین سر چهارراهها چطور وارد میشوند؟
قطعا نمیتوان وجود تحریمهای غرب علیه کشورمان را نادیده گرفت کما اینکه این تحریمها در بسیاری از موارد مشاهده و طعم تلخ آن در سطح اجتماع چشیده میشود اما با نگاهی به پایههای متعدد فلزی سر چهارراهها و میادین که تقریبا از هر کدام از آنها تعداد قابل توجهی دوربینهای مداربسته کنترل کیفیت پلیسِ راهنمایی و رانندگی آویزان است این سوال برای هر هوادار فوتبال و یا اهل این رشته به وجود میآید که اگر تحریم وجود دارد چرا برای VAR اعمال میشود اما تحریمی برای دوربینهای مداربسته پلیس وجود ندارد!
دوربین روی لباس هم آمد، VAR نیامد!
مروری بر اخبار مربوط به اقدامات نیروی انتظامی برای جلوگیری از جرم و جنایت در جای جای کشور عزیزمان مشخص میکند از سال ۱۳۹۷ به مرور دوربینهای نصبشونده روی لباس هم به کشور وارد شده و از این تجهیزات برای ثبت وقایع در حین دستگیری مجرمان استفاده میشود. دوربینهایی که اندازه پاکت سیگار هستند و تا ساعتها فیلم را در خود جای میدهند اما عجیب است که مسیر ورود برای همه این تجهیزات به کشور باز است ولی VAR در همه این سالها با مشکل تحریم دست و پنجه نرم میکرده!
فدراسیون با VAR اعاده حیثیت کند
در طول سالهای اخیر به ویژه در یک سال گذشته شایعات زیادی پیرامون این موضوع که عدهای در فدراسیون فوتبال تعمدا حاضر به آوردن VAR نیستند ذهن اهالی فوتبال بهویژه طرفداران تیمهای پرطرفدار را به خودش مشغول کرده بود. به ویژه این شایعه که مجهز شدن ورزشگاههای فوتبال کشورمان به سیستم کمک داور ویدیویی امکان مهندسی داوری مسابقات را از برگزارکنندگان آن سلب میکند! انتشار این شایعات همراه با اشتباهات عجیب و خندهدار داوری (مانند خطای دست کیروش استنلی در بازی سپاهان با استقلال که به اسپک زدن معروف شد و استراماچونی را تا آستانه سکته برد) قطعا باید مسئولان فدراسیون فوتبال را وادار کند تا هر طور شده برای اثبات غلط بودن چنین تصوری اقدام کنند تا لااقل از خودشان اعاده حیثیت شود.
روش خرید تجهیزات فیلمبرداری را از پلیس بپرسید
انتظار میرود در شرایطی که رقابتهای لیگ برتر هفته به هفته حساستر میشوند، مسئولان فدراسیون فوتبال از همان مسیری که فرماندهان و رؤسای پلیس در کشورمان برای ایجاد نظم و انضباط اجتماعی در بحث راهنمایی و رانندگی و دیگر امور کشور اقدام به آوردن دوربینهای مداربسته کردهاند اقدام کرده و تجهیزات دوربین VAR را هرچه سریعتر به ایران بیاورند تا بیش از این خود و تشکیلات فدراسیون شان را زیر سوال نبرند. کما اینکه به تازگی گفته شده قرار است اتفاقاتی از این طریق رخ بدهد!
جواب AFC را چه میدهید؟
در وانفسای نداشتن VAR در این سالها و دردسرهایی که اهل فوتبال کشیدند و میکشند، حالا AFC هم مقررات تازهای وضع کرده است؛ داتو، دبیرکل کنفدراسیون فوتبال آسیا در ابتدای مراسم قرعهکشی لیگ قهرمانان ۲۰۲۴ اعلام کرد در این دوره از مسابقات لیگ قهرمانان آسیا برای اولین بار از سیستم کمک داوری ویدیویی (VAR) از مرحله گروهی استفاده خواهد شد. در این مسابقات پرسپولیس، سپاهان و نساجی ۳ نماینده کشورمان نیز حضور دارند. این خبر دبیرکل کنفدراسیون فوتبال آسیا خبر بدی برای فوتبالدوستان ایرانی است چون ورزشگاههای ما مجهز به VAR نیستند و با این قانون احتمال میزبانی ما در این مسابقات هم ضعیف شد.
با توجه به توضیحات قبلی درباره آموزش داوران و طولانی بودن این پروسه بعید نیست که حتی اگر VAR را هم بیاوریم، باز هم نتوانیم در این دوره میزبان باشیم چون نحوه استفاده از آن را بلد نیستیم!