اردیبهشت سال ۹۰ بود که قانون سقف قراردادها در فوتبال برای نخستین بار در فدراسیون علی کفاشیان اجرایی شد و بر اساس آن سقف قرارداد بازیکنان و مربیان ۳۵۰ میلیون تومان اعلام شد. این قانون درحالی یک سال بیشتر دوام نیاورد که فدراسیون مهدی تاج، ۱۱ سال پس از شکست پروژه کفاشیان، این بار از طرح رعایت قانون سقف بودجه در قراردادهای فوتبالی رونمایی کرد؛ قانونی که در کمال تعجب ۷ ماه پس از تصویب توسط خود فدراسیون شکسته شد!
باشگاهها برای دور زدن قانون زیرمیزی میدادند!
علی کفاشیان رئیس اسبق فدراسیون فوتبال در مصاحبه اختصاصی با ایرنا در تشریح دلایل شکست خوردن دو قانون سقف بودجه و سقف قرارداد در فدراسیون او و تاج، اظهار داشت: زمانی که قانون رعایت سقف قرارداد را تدوین کردیم، باشگاهها یکی دو بار آن را اعمال کردند اما واقعیت این است که مدیران باشگاهها به این قانون پایبند نبودند. مدیران باشگاهها نگاه نمیکنند که سقف قرارداد و مقررات چه میگوید بلکه نگاه میکند که تیمش چه میخواهد تا درخواستهای سرمربیاش را انجام دهد. در همان زمان که مدیران باشگاهها برای عقد قرارداد وارد مذاکره میشدند، چون بهم اعتماد نداشتند و ضابطهای هم برای اجرایی شدن قانون وجود نداشت و میدانستند که میتوانند از زیر این قانون فرار کنند، یا زیرمیزی میدادند و یا قولهای دیگری به بازیکن میدادند و درنهایت هم یک قرارداد صوری میبستند.
قیمت بالاتر، بازار سیاه ایجاد میکند
وی افزود: در آن زمان هم به سقف قراردادها عمل نشد. مثل اینکه کالایی وارد بازار میشوند و میگویند نباید بیشتر از فلان رقم برایش قیمت تعیین شود. اما وقتی در بازار آزاد این کالا به قیمت بالاتر وجود دارد، بازار سیاه ایجاد میشود. وقتی یک بازیکن سقف قرارداد را رعایت میکند و بازیکن دیگر نه، ظلم صورت میگیرد. این است که عملا این قانون اجرایی نیست.
باید باشگاهها در بستن قرارداد آزاد باشند
رئیس اسبق فدراسیون فوتبال ادامه داد: قانون سقف قرارداد یا بودجه به خودی خود، قانون خوبی است اما از آنجا که مدیران باشگاهها در رقابت منفی با یکدیگر قرار دارند، عملا این قانون اجرایی نمیشود و به نظر من باید باشگاهها را در بستن قراردادها آزاد بگذارند. از طرفی ممکن است یک بازیکن از باشگاههای خارجی پیشنهاد داشته باشد و برود؛ اشکالی هم ندارد.
آیا کفاشیان هم در تعیین قانون سقف قرارداد اشتباه کرد؟
کفاشیان در پاسخ به این سوال که آیا معتقد است خودش هم در زمان حضور در راس فدراسیون فوتبال با تعیین قانون سقف قرارداد دچار اشتباه شده، عنوان کرد: نه؛ من اشتباه نکردم. معتقدم این قانون به نوعی آزمون و خطاست. با تصمیم همه باشگاهها این قانون گذاشته شد و همه بهبه و چهچه کردند اما هیچکدام آن را رعایت و اجرا نکردند. پس وقتی که قانونی اجرا نمیشود، شکل بدی پیدا میکند.
نشد که با قانونی که گذاشتیم عمل کنیم
با این حال فرق گذاشتن قانون سقف قرارداد فدراسیون کفاشیان با قانون سقف بودجه فدراسیون تاج در این است که فدراسیون تاج خودش قانون گذاشته را نقض کرد. کفاشیان در این خصوص گفت: بالاخره این مسائل هم وجود دارد، اما دورانی که ما بودیم، سعی کردیم به قانونی که گذاشته بودیم عمل کنیم تا شرایط برای همه یکسان باشد ولی نشد.
مدیران باشگاهها باید ملزم به سنجش درآمد شوند
وی در پاسخ به این سوال که آیا به شخصه معتقدید که تعیین قانون سقف بودجه یا قرارداد برداشته شود، عنوان کرد: من میگویم این قانون اجرا شدنی نیست و بارها مورد آزمون و خطا قرار گرفته ولی اجرایی نشده است. باید شیوههای دیگری امتحان شود. به نظر من مدیران باشگاه در وهله اول باید درآمد خود را بسنجد و براساس درآمدش اقدام با جذب بازیکن کند. اگر این کار صورت نگیرد، فردا هزارویک مسئله پیش میآید. ممکن است درآمد باشگاهی ۵۰ تومان باشد اما قرارداد ۱۰۰ تومانی ببندد و ۵۰ تومان بدهکار شود. این در نهایت به خود باشگاه صدمه میزند. وقتی مدیران باشگاه از مخاطرات این کار مطلع باشد، از انجامش حضر میکند اما برخی مدیران به قدری دل شیر دارند که با درآمد ۵۰ میلیاردتومانی قرارداد ۲۰۰ میلیاردی میبندند، از کجا میخواهند تامین هزینه کنند؟ به نظر من باید با این دسته از مدیران برخورد شود تا درآینده مدیران دیگر در اجرا نکردن قانون جسارت نکنند.