مهدی یکتا؛ پرسپولیس پس از سوپرجام و در دیدار هفته هفدهم لیگ برتر برابر نساجی مازندران از سیستم ۳-۴-۳ استفاده کرد و به پیروزی هم رسید.
یک هفته بعد در مصاف با تیم آلومینیوم اراک، پرسپولیسیها بار دیگر به سیستم ۲-۴-۴ باز میگردند اما پس از زدن گل اول، سید جلال حسینی وارد زمین شده و بار دیگر دفاع سه نفره شکل میگیرد و تیم گل محمدی گل دوم را هم میزند. فوتبالیها و کارشناسان به خوبی میدانند تغییر سیستم در دو بازی مختلف بسیار سخت است و به ویژه در فوتبال ایران کار آسانی نیست اما پرسپولیس در دو هفته گذشته به خوبی آن را انجام داده است.
به همین بهانه و با سئوالات فنی سراغ حمید مطهری رفتیم. مردی که خودش هم همواره دوست دارد به جای پرسشهای حاشیه ای از مسائل فنی فوتبال حرف بزند. با مربی پرسپولیس در حالی گفت و گو کردیم که با دقت و وسواس خاصی مشغول تماشای نبرد تاتنهام و منچستر سیتی بود.
بالاخره دفاع خطی و ۴ نفره یا ۳ نفره؟ پرسپولیس دو هفته متوالی با دو سیستم متفاوت بازی کرد. توضیحی میدهید؟
در این دو بازی سعی کردیم از دو سیستم ۳-۴-۳ و ۲-۴-۴ استفاده کنیم. میدانستیم کار آسانی نیست اما انعطاف پذیری تاکتیکی میتواند به یک تیم خیلی کمک کند. اینکه شما بتوانید درصورت شناسایی تاکتیک تیمیاز سوی حریف از یک سیستم به سیستمیدیگر سوئیچ کنید و پلن B هم داشته باشید خیلی عالی است. ما هم براساس شرایط تیمهای حریف یا توانمندی آنها سیستم خود را انتخاب یا از یکی روی دیگری سوئیچ میکنیم.
اینکه شما بتوانید روی دو سیستم کاملا متفاوت تمرکز داشته و بازیکنان دراجرای آن مشکلی نداشته باشند نیاز به تمرینات زیاد دارد. کارآسانی اصلا به نظر نمیرسد. این طور نیست؟
خوشبختانه ما بازیکنانی توانا، با هوش و با درک تاکتیکی بالا در پرسپولیس داریم. گرچه برگزاری ۵ روز یک بار مسابقات که ۲ روز آن را نیز باید به ریکاوری اختصاص داد خیلی شاید فرصت کافی برای مرور تمرینات تاکتیکی به شما ندهد اما بچههای توانمند پرسپولیس به خوبی توانستهاند با این دو سیستم کار و روی هر دو تمرکز کنند.
در بازی با آلومینیوم اراک نیز پس از آن که حامد پاکدل گل زد و یک برصفر پیش افتادید، از سیستم ۲-۴-۴ روی ۳-۴-۳ سوئیچ کردید. از نقش سید جلال حسینی بگویید؟
ما میدانستیم آلومینیوم اراک در دقایق پایانی مسابقه به بازی مستقیم روی میآورد بنابراین سید جلال را به زمین فرستادیم که این تاکتیک آنها را خنثی کرده و اجازه استفاده از توپهای بلند به آلومینیوم ندهد. اتفاقا سید جلال حسینی هم عالی و بدون اشتباه کار کرد.
درگذشته هم وقتی یک تیمیاز حریف جلو میافتاد یک مدافع بلند قامت و سرزن به زمین میفرستاد تا جلوی مدافعان قرار گرفته و توپهای بلند ارسالی را در دقایق پایانی دفع کند. آیا سید جلال هم با همان تفکر وارد زمین شد یا اینکه...؟
(با هیجان خاصی) تاتنهام گل اول را به منچسترسیتی زد!
مشغول تماشای بازی منچسترسیتی و تاتنهام هستید؟
- بله، تاتنهام کونته نیز با سیستم ۳-۴-۳ بازی میکند که هنگام دفاع تبدیل به ۱-۴-۵ میشود. اتفاقا خیلی روی سیستم تیم کونته ریز شدم و واقعا عالی بازی میکنند.
اما سیستم ۳-۴-۳ نیاز به وینگ بکهای قوی و انرژیک دارد؟
بله، وظیفه مدافعان کناری به علاوه دوهافبک وسط خیلی حیاتی و مهم است. باید بسیار دونده و باهوش باشند. ظرفیت تنفسی بالا برای این پُستها به ویژه وینگ بکها اهمیت زیادی دارد.
در هفتههای اخیر یک مدافع جوان و تاجیک به خط دفاعی تیم شما اضافه با به عبارتی بهتر در ترکیب اصلی شما قرار گرفته که با اعتماد به نفس بالایی توپ میزند. میخواهیم از وحدت هنانوف و نقش او در این تغییر سیستمها صحبت کنید؟
ما مدافعان خوب دیگری نیز مثل سید جلال، فرشاد، علی ( نعمتی)، ابراهیمیو ... داریم. وحدت مدافع خوبی است که با قیمتی ارزان به پرسپولیس آمد. متأسفانه خیلیها ندانسته و نشناخته در مورد خرید او و منوچهر صفروف قضاوت کردند درحالی که این دو به عنوان ستارههای استقلال تاجیکستان پدیده فصل گذشته لیگ قهرمانان آسیا به ایران و پرسپولیس آمدند کمااینکه منوچهر صفروف بهترین مدافع راست مسابقات برگزیده شد. ازآن تیم استقلال تاجیکستان اگر اشتباه نکنم ۱۰ بازیکن به لیگهای آسیای میانه و کشورهای دیگر ترانسفر شدند و این دو هم به تهران آمدند. متاسفانه تیم پرسپولیس با پنجره بسته و شرایط خاصی مواجه شد و وحدت و منوچهر نتوانستند قرارداد خود را ثبت و بازی کنند. با این وجود هر دو بسیار فنی و با استعداد هستند و از آن مهمتر اخلاق خوب و شخصیت بالایی دارند.
آیا این وحدت هنانوف میتواند درآینده منبعی برای درآمدزایی پرسپولیس باشد؟
چرا که نه! من مطمئن هستم این بازیکن متین و توانا میتواند یک ارزش افزوده برای باشگاه پرسپولیس باشد و به لیگهای دیگر ترانسفر شود. پیشرفت او در تمرینات و بازیهای پرسپولیس مشهود است.
همان طور که پیشتر اشاره شد نقش وینگ بکها در سیستم دفاع ۳ نفره یا ۳-۴-۳ بسیار اهمیت دارد. رامین رضاییان به تازگی به پرسپولیس اضافه شد اما خیلی زود با هر دو سیستم شما در دیدار با آلومینیوم خودش را وفق داد. فکرش را میکردید؟
ما نیاز به تقویت داشتیم و فقط در دفاع راست و پست دروازه بانی بازیکن خریدیم. رامین هم در این دیدار شایستگیهایش را نشان داد و نمایش قابل قبولی داشت. با این حال من با توجه به شناختی که از رامین دارم میدانم قادر است از این هم بهتر ظاهر شده و بیشتر به پرسپولیس کمک کند. ضمن آن که باید یادآوری کنم ما بزرگترهای خوبی مثل سید جلال، کمال، امید و وحید را داریم که هر یک الگویی فنی و اخلاقی برای سایرین هستند. حالا رامین هم به آنها اضافه شده است.
شما از فوتبال تاتنهام تعریف میکنید درحالی که میدانیم یحیی گل محمدی عاشق سبک مربیگری پپ گواردیولاست و در مصاحبههایش این مسئله را بارها عنوان کرده است؟
آقا یحیی نه اینکه من با او کار کنم این حرف را بزنم اما واقعا صاحب سبک در فوتبال ایران است. او هم بازی شناور و فوتبال مالکانه را دوست دارد. من سه سالی میشود در خدمت او هستم ولی قبل از پرسپولیس در پدیده مشهد و ذوب آهن نیز با همین سبک بازی میکرد. خودم هم گواردیولا و سبک کاری اش را دوست دارم. اینکه بارسا را از یک فوتبال کلاسیک به سمت بازی مالکانه سوق دهید و هر سال این سبک را بسط داده و تقویت کنید اصلا آسان نیست. خیلیها اواخر کار گواردیولا در بارسا حرف از مرگ تیکی تاکا میزدند اما گواردیولا درآلمان و انگلیس هم همین فوتبال را دیکته کرد.
این سبک بازی و فوتبال مالکانه سختتر است یا فوتبال دفاعی و دل بستن به ضد حملات؟
نه اینکه دفاع و ضد حمله زدن راحت باشد اما به نظرم ارائه فوتبال مالکانه و بازی شناور به مراتب سختتر است.
منظورم سبک بازی تیم دیگو سیمئونه در قیاس با گواردیولاست؟
به سبک فوتبال دیگو سیمئونه هم باید احترام گذاشت اما به نظرم سبک گواردیولا سختتر است. ارائه چنین فوتبالی که پاسکاری متوالی اساس آن است نیاز به تمرینات خاص و طاقت فرسا، بازیکنانی توانمند و تاکتیک پذیرو درمجموع کار بیشتری دارد. مربیانی نظیر گواردیولا به فوتبال دنیا خدمت میکنند و به تماشاگران نشاط و هیجان میبخشند. از این جهت باید به این دسته مربیان احترام گذاشت. هرچند دیگو سیمئونه هم قابل احترام و بزرگ است.
از مدافعان شما شنیدهام که از زیر توپ زدن آنها عصبانی میشوید. درست است؟
دوست نداریم مدافعان پرسپولیس زیر توپ بزنند. همواره آقا یحیی توصیه میکند توپ را خط به خط جلو برده و با رابط به مهاجمان بدهیم اما گاهی اوقات شما زیر پرس شدید مهاجم حریف ممکن است مجبور به زدن زیر توپ شوید. این مسئله اجتناب ناپذیر است.
آیا اصطلاح فارسی فوتبال علی اصغری را قبول دارید؟
نه، من با چنین واژه یا اصطلاحی هرگز نتوانستم ارتباط برقرار کنم. بهتر است بگوییم بازی مستقیم و برخی مربیان علاقمند به این شیوه هستند که به آنها هم باید احترام گذاشت.
بازی در زمینهایی با ابعاد کوچک و دروازههای کوچک از اصلیترین موارد فوتبال مالکانه است. آیا شما هم دروازههای کوچک داریم؟
(میخندد) بله، دروازه کوچک داریم و هر جایی هم که میرویم با خودمان میبریم!
کم نیستند فوتبال نویسان و حتی طرفدارانی که معتقدند سطح کیفی لیگ برتر در فصل جاری نزول کرده است. این حرف را تأیید میکنید؟
نمیتوانم قاطعانه چنین حرفی بزنم یا آن را بپذیرم.
بحث ما تیم ملی نیست. تیم ایران به لطف لژیونرهای پرتعداد خود با اقتدار به جام جهانی صعود کرد و مشخصا در مورد لیگ برتر صحبت میکنیم؟
توجه داشته باشید که آن قدر روی مربیان باشگاهی ما فشار است که اغلب مجبورند فقط به نتیجه فکر کنند. این فشار از سوی هواداران، مدیران، کارشناسان، منتقدان و حتی اخیرا فضای مجازی بیشتر از گذشته هم شده است. این مسائل مربیان را اذیت کرده و باعث میشود همه صرفا به بردن یا حداقل نباختن فکر کنند. شاید منظور شما همین باشد یا فوتبال دفاعی؟!
بردهای اقتصادی هم دیده میشود. پیروزی با حداقل گل که البته نمیتوان خُرده ای گرفت و نشان دهنده سازماندهی دفاعی خوب برخی تیمها ست؟
من درمورد تیم خاصی حرف نمیزنم. این که شما گل بزنید و ازآن مراقبت کنید ایرادی ندارد. در صحبتهای قبلی نیز اشاره کردم به این سبک فوتبال هم باید احترام گذاشت ولو آن که دفاعی بازی کردن و دل بستن به ضد حملات و ضربات ایستگاهی راحتتر از ارائه بازی هجومیو تماشاگرپسند است.
در فوتبال ایران و حتی دنیا هم میبینیم دیگرهافبک پلی میکر تقریبا حذف یا نایاب شده است. این موضوع چقدر در کاهش جذابیت مسابقات تأثیرگذار بوده است؟
من در یک برنامه تلویزیونی هم گفتم که پلی میکر از بازی فوتبال حذف نشده بلکه محل این پست جا به جا شده است. به طور نمونه اولین بار باز اگر اشتباه نکنم تیم ملی آلمان، مسعود اوزیل را از وسط به کنارههای زمین برد تا از فشردگی میانه میدان رها شده و به بهترین شکل بازیسازی یا به عبارت بهتر گلسازی کند. آردا توران ترک تبار هم در تیم آتلیتیکو مادرید به بهترین شکل ممکن این کار را انجام میداد. آن الگو ادامه پیدا کرد و ما هم درپرسپولیس چنین بازیکنانی داریم.
میشود مصداقی بگویید؟
بشار رسن در فصول گذشته و مهدی ترابی، وحید امیری، احسان پهلوان یا امید عالیشاه درحال حاضر بازیکنانی با این ویژگی مهم محسوب میشوند.
اما قبول کنید در فوتبال امروز ارزش مهاجمان خیلی بیشتر ازهافبکها یا مدافعان شده و همه دنبال خرید فروارد هستند؟ در فوتبال ما هم که فقر گل و گلزن به ویژه در لیگ داخلی مشهود است.
- اینکه اغلب تیمها دنبال خرید مهاجم هستند بحثی نیست اما در گذشته هم ارزش مهاجمان به درست یا غلط بیشتر بود. شما به بازیکنانی که توپ طلا را در اروپا گرفتهاند توجه کنید متوجه میشوید مهاجمان بیشتری آن را تصاحب کردهاند. در فوتبال ایران هم کلا چرخه تولید بازیکن متوقف شده است. شما استعدادهای کمتری را مشاهده میکنید و این موضوع شاید ارتباط مستقیمیبه جمع شدن فوتبال خیابانی، گل کوچک، زمینهای خاکی و ... باز گردد. (با حرارت زیاد) عجب گلی زد هری کین به من سیتی!
با تمام این تفاسیر به نظر شما مشکل اصلی فوتبال ما در بحث فنی چیست؟
شاید بزرگ ترین مشکل فوتبال ایران امکانات کم و محدود و از لحاظ سخت افزاری باشد. بی تعارف زمینهای خوب و مناسب نداریم یا اینکه کم داریم. همه تیمها دغدغه زمین و چمن مطلوب دارند و این معضل اصلا برای لیگ برتر ما جالب نیست. البته تیمهایی هم حضور دارند که دوست ندارند بازیها در زمین مناسب برگزار شود و به هر ترفندی دست میزنند تا با بلند نگه داشتن و ... اجازه ندهند حریفان روی زمین بازی کنند!
اگر از شما بخواهیم منهای پرسپولیس اسم تیمهایی را بیاورید که در همین لیگ برتر ما فوتبال بازی میکنند و دنبال دفاع و ضد حمله نیستند، از چه تیمهایی خواهید گفت؟
(بعد از مکثی کوتاه) به نظر من سپاهان اصفهان واقعا تیم قابل احترامیاست. گل گهر با وجود حکم فدراسیون و امتیازاتی که از دست داد و بهم ریخت، فوتبال بازی میکند و دنبال ضد فوتبال نیست. مس رفسنجان هم جزو این دسته از تیمها قرار میگیرد.
بسیار خوب، برخی از پرسپولیسیها معتقدند قرعه استقلال در شروع فصل و حالا نیم فصل دوم به مراتب راحتتر از تیم شماست. با این موضوع موافقید؟
به شخصه معتقدم تیمیکه میخواهد قهرمان شود و بزرگی کند باید با هر شرایطی مبارزه کند. شاید روی کاغذ قرعه پرسپولیس سختتر از استقلال باشد اما تیمیکه ۵ سال متوالی قهرمان ایران میشود و هنوز در کورس قهرمانی است بازیکنانی با ذهن برنده خواه دارد. ما همیشه روی بازیهای خودمان تمرکز میکنیم و اصلا توجهی به قرعه نداشته و نداریم.
اینکه استقلال قبل یا بعد از شما بازی کند مشکلی ندارید؟
باز هم توجهی نمیکنیم. اینکه استقلال قبل یا بعد از ما بازی کند برای پرسپولیس فرقی نمیکند.
ساعت بازی شما با آلومینیوم اراک هم عجیب بود. جواد نکونام سرمربی فولاد خوزستان هم به این موضوع معترض بود که چرا باید در سردترین ساعت زمستانی در تهران باید بازی کنیم. نظری ندارید؟
دلیل این برنامه ریزی را نمیدانم. اینکه چه مسائلی باعث میشود زمان بازی ما ساعت ۱۹ و ۳۰ دقیقه وسرما باشد را نمیدانم اما حتما سازمان لیگ هم عذرموجهی دارد. نهادهای مختلفی برای ساعت برگزاری بازیها تصمیم میگیرند و ...
«پرسپولیس ۵ مرتبه قهرمان شده و دیگر برای این تیم کافی و بس است!» این جمله را چقدر شنیدهاید؟
شنیده و میشنویم اما اهمیتی نمیدهیم. پرسپولیس راحت و آسان به این قهرمانیها نرسیده است. ۵ بار در ایران قهرمان شدیم و ۲ بار به فینال آسیا رسیدیم. درمثل جای هیچ مناقشه ای نیست. اگر در آلمان بایرن و در ایتالیا یوونتوس ابرقدرت هستند، پرسپولیس هم ابرقدرت فوتبال ایران است. ما برای همه تیمها احترام قائل هستیم و بقیه هم باید به پرسپولیس احترام بگذارند. همین جا هم به شما و همه هواداران پرسپولیس میگویم با این حرفها کاری نداریم چون نه ما از قهرمان شدن خسته شدیم و نه هواداران پرسپولیس! قهرمانی و جام بالا بردن نه از نظر ما کافی و بس است و نه طرفداران و باز هم به این عادت شیرین ادامه خواهیم داد.
راستی تاتنهام هم ۳ بر۲ من سیتی را شکست داد!
البته من خودم به خاطر گواردیولا طرفدار من سیتی هستم اما با توجه به اینکه گاهی خودمان با سیستم ۳-۴-۳ و دفاع سه نفره بازی میکنیم روی تیم تاتنهام کونته خیلی ریز شدم. برای خودم هم عجیب و جالب بود که تاتنهام ۳ گل به سیتی زد و برد. همچنین بازیهای تیم چلسی توخل را هم معمولا نگاه کرده و نُت برداری میکنم.